Menu

Documentaire van DitzTV op nationale televisie

Op 12 januari 2012 werd de documentaire ”According to the Dutch” van Oscar, Sabine en Anne uitgezonden. De documentaire heeft in 20o8 het Amsterdam studenten festival gewonnen. In de documentaire ‘According to the Dutch’, vertellen de jonge makers een persoonlijk verhaal over hun ervaringen met ontwikkelingswerk in Tanzania.

Schuld, schaamte en onbegrip. 

In de documentaire ‘According to the Dutch’, vertellen de jonge makers een persoonlijk verhaal over hun ervaringen met ontwikkelingswerk in Tanzania. Ze zetten vraagtekens bij de werkwijze van de ontwikkelingswerkers, inclusief henzelf. De makers van de documentaire, Van Keulen, Van Ditzhuijzen en Kroon, bezochten met een team Nederlanders Tanzania om samen met kansarme jongeren bedrijfjes op te zetten. Voor de camera vertellen ze een openhartig verhaal over hun eigen fouten, dilemma’s en pogingen om het project te laten slagen. ‘According to the Dutch’, de titel spreekt voor zich.

Wie helpt wie?

Rode draad in de documentaire is de houding van de Nederlander tegenover de Tanzanianen. ‘Ontwikkelingswerk gezien door de ogen van Nederlanders’, aldus Kroon. ‘Want uiteindelijk komt het er toch op neer dat je als blanke beslist wie er op welke manier hulp krijgt. En wie zijn wij om dat te bepalen?’

Bekijk de hele documentaire

Regie, camera en montage: Sabine van Ditzhuijzen, Oscar van Keulen, Anne Kroon

Voice-over: Patrick Kicken en Anne Kroon

Naar een initiatief van: Sabine van Ditzhuijzen

Met dank aan: Rose John Maliga, Micheal Ng’wetelwa, Mary B. Robert, Harro Wittermans, Els van Schijndel, Tara Gautham, Bianca de Koning, Stichting Cura II, Terras Media, Radio Veronica, Patrick Kicken, CINEAC Amsterdam, Nikki van Horck, Mwanza Outreach Group, Sengerema Project, Xplore, Daan Kroon.