Menu

Kunst en handicap in een prachtige film

Hoe vaak heb jij iemand ontmoet die anders is dan jij? In deze korte film zie je de prachtige reacties van de deelnemers die meewerkte aan het experiment waar muziek en mensen samenkomen. Ik, Sabine, deed het camerawerk achter de schermen.

In het kader van de Special Theater Road Show maakten Xander de Boer en Maartje Paans een korte film met als thema ‘hoe inclusief ben jij?’

Hoe inclusief is documentairemaker Xander de Boer?

“Ik ben zelf bepaald niet wat je noemt ‘inclusief’ op het gebied van verstandelijk beperkten. Voor een aantal klussen als regisseur ben ik wel in contact gekomen met mensen met een verstandelijke beperking, zoals bij de tv-serie Down voor Dummies.
Als ik moet antwoorden op de vraag ‘Hoe inclusief ben jij?’ is mijn antwoord: ‘niet of nauwelijks’.
Ook ik beweeg me voornamelijk in mijn eigen wereld met mensen die op mij lijken.”

Hoe inclusief ben jij, Maartje Paans?

“Ik ben behoorlijk inclusief als het om leven met mensen met een beperking gaat. Door mijn werk maar ook privé heb ik veel van dit soort contacten. Ik ben opgegroeid met een vader die spastisch is; ik ben afgestudeerd als docent drama met een voorstelling met drie verstandelijk
beperkte acteurs en een scriptie over theatermaken met mensen met een beperking. Voor mij is dat dus gewoon. Ik hou van anders.”

Interview komt van de website van special arts: http://www.specialarts.nl/

En? Hoe inclusief ben jij eigenlijk?

Wat is Special Arts?
Special Arts richt zich op kunst en handicap. De stichting bevordert dat alle mensen met een handicap aan kunst kunnen doen en dat ze hun talenten daarvoor kunnen ontwikkelen.