Menu

Positieve en indrukwekkende video portretten uit Lesbos

In 2012 is het filmproject Portraits of a City ontstaan in de stad Buenos Aires. Korte verhalen van mensen over de hele wereld, die een inkijkje geven in hun wereld. Een soort Humans of New York maar dan in video vorm.
Door de vluchtelingencrisis in Europa en de schrijnende situatie op Lesbos besloten we ook hier de menselijke verhalen te gaan vertellen. Daarom vertrok Sabine afgelopen juli naar het Griekse eiland Lesbos. Met het idee: een ander licht schrijnen op een crisis. Een ander verhaal vertellen dan al deze (vaak) dezelfde, zielige verhalen. We hebben het hier nog steeds over mensen, mensen die net als wij bepaalde behoeftes hebben. Dat willen we laten zien met de video’s over Lesbos.

Het is namelijk echt nodig dat deze verhalen verteld worden. De berichtgeving over de vluchtelingencrisis en de verhalen van Lesbos zijn zo eenzijdig op dit moment. Daarnaast was het nieuwsgierigheid. Nieuwsgierig naar de verhalen achter de individuen (op ieder vlak) in deze crisis. De uitkomsten in de korte films (alle 3 minuten) zijn nog beter dan verwacht. Het geeft echt een inkijkje in de wereld op klein, menselijk niveau.

De première

AMSTERDAM – 3 oktober 2018

Sabine van Ditzhuijzen geeft een gezicht aan het veelbesproken eiland Lesbos, waar nog dagelijks tientallen mensen aankomen vanuit oorlogslanden. Op woensdag 3 oktober presenteerde ze vier korte documentaires in het Parool Theater in Amsterdam.

De wereldpremière van deze films vond plaats op woensdag 3 oktober 2018  in het Parool Theater aan de Wibautstraat te Amsterdam.

 

Van Ditzhuijzen had genoeg van de eenzijdige berichten over de vluchtelingencrisis. Om een completer beeld te schetsen van de situatie maakte ze vier korte (3 min) documentairefilms. Portraits of Lesvos laat vier inwoners van het eiland Lesbos zien vanuit verschillende invalshoeken.

Van Ditzhuijzen vertrok eind juli jl. naar Lesbos om verhalen te maken over de mensen van het eiland, met als doel om uiteindelijk mensen te verbinden. Ze heeft daarbij geprobeerd het individu centraal te zetten in plaats van een groep mensen.

Parisa, was als banketbakker met 43.000 volgers een heuse hit in haar thuisland Iran. Totdat ze met haar gezin moest vluchten, omdat hun leven in gevaar was. Sabine liet haar een ochtend bakken en zag haar opleven. Parisa laat ons zien dat een passie hebben voor iets geen grenzen kent.

Elies, volgde haar hart naar Lesbos en begon anderhalf jaar geleden als projectmanager bij de NGO Because We Carry. Dagelijks hoort ze de meest hartverscheurende verhalen, toch blijft ze immer positief en betrokken. Elies geeft ons een inkijkje in haar leven als projectmanager op Lesbos.

Amir, de snelste man op Lesbos. Ontvluchtte zijn land Afghanistan om diverse redenen, maar heeft in een opzienbarend korte tijd zijn leven weer op orde weten te brengen. Rennen zorgt ervoor dat hij alle ellende even kan vergeten. Amir laat ons zien hoe weinig je nodig hebt om gelukkig te zijn.

Thanasis, een geboren en getogen Griek uit Molivos, Lesbos. Hij zag zijn zoon vertrekken door de crisis, maar is blij elke dag auto’s te kunnen verhuren aan de Nederlandse toerist. Voor de Grieken is deze crisis verre van makkelijk. Toch blijft Thanasis positief.

Van Ditzhuijzen studeerde Media & Entertainment Management en Film- en Televisiewetenschappen en is inmiddels al 8 jaar actief als filmmaker. Haar eerdere documentaire ‘According to the Dutch’ won in 2008 de eerste prijs in het Amsterdams Studenten filmfestival. Van Ditzhuijzen maakte de films zelfstandig, zonder financiële steun van derden. 

Op de website www.portraitsofacity.com is meer informatie over het project te vinden.

 

Dit project is onder andere gesponsord door Lab Rooms & TSH Collab