Menu

Sabine van Ditzhuijzen over de kracht van beeld

Sabine studeerde Media & Entertainment Management in Haarlem en Film- en Televisiewetenschappen in Utrecht. Aan de Southern Illinois University in Edwardsville volgde ze diverse filmvakken, waaronder filmclass: ‘Echte filmklassiekers zoals Color Purple kijken in een collega zaal zo groot als een bioscoopzaal en die dan helemaal analyseren. Echt geweldig!’ Inmiddels is ze al weer acht jaar actief als filmmaker.

Wanneer en waarom startte je jouw bedrijf DitzTV?

In 2009 schreef ik mijn scriptie in Tel Aviv, Israël. Met als onderwerp ‘Complexiteit van ‘de’ Israëlische documentairefilm’. Ik liep hier voor stage bij Trabelsi Productions en interviewde meerdere documentaire filmmakers over hun werkwijze en motieven om bepaalde onderwerpen te behandelen in hun films.

Na mijn afstuderen heb ik eerst nog bij de EO en reclamebureau DDB gewerkt. Maar al snel kwam ik erachter dat ik voor mezelf wilde werken zodat ik het hele proces kon uitvoeren met mijn eigen bedrijf. Het produceren van een film van begin tot eind. Van script tot aan Youtube.

In de zomer van 2011 heb ik DitzTV officieel ingeschreven bij de KVK en begon ik meteen met een leuk videoproject bij Deloitte, mijn eerste officiële klant. Ik huurde een camera en brandde alle gemonteerde video’s op Dvd’s om deze door de brievenbus van mijn klant af te leveren. Nachtwerk, maar ik was zo gemotiveerd, ik moest dit goed doen. Mijn kantoor zat toen nog op de Herengracht in Amsterdam bij een paar architecten en andere ZZPers.

 

DitzTV goes international naar Buenos Aires

In 2012 ben ik geëmigreerd naar Buenos Aires. Vanuit Argentinië heb ik meerdere internationale producties geleid en opgezet vanuit mijn eigen bedrijf. Onder andere voor het tv programma `Hoe Heurt het eigenlijk’ en een commercial voor OLX, de marktplaats van Zuid-Amerika en een lijn productie voor Philips “(Flickering Wall). Daarnaast bleef ik vanuit Buenos Aires online video produceren voor mijn Nederlandse klant.

Vanaf 2015 ben ik weer vanuit Nederland aan het produceren op mijn kantoor aan de Wibautstraat in Amsterdam. Maar het internationale gevoel blijft met klanten als Albelli en The Student Hotel, beiden gevestigd op meerdere plekken in Europa.

Wat motiveert en drijft je jouw onderneming ‘groot’ te maken?

Omdat ik geloof in de kracht van bewegend beeld. Je boodschap overbrengen met beeld, geluid en muziek zet al je zintuigen op scherp en de mogelijkheden zijn oneindig. En je hebt zoveel minder nodig om hetzelfde verhaal te vertellen. Men heeft ook helemaal geen tijd meer om te lezen. Ze kijken liever een filmpje.

Ik geloof wel in authenticiteit, het moet echt zijn. Wat mij motiveert is om de opdracht van mijn klant om te zetten in een video die mensen beweegt, tot actie aanzet, of doet nadenken op een zo echt mogelijke manier. Echte verhalen, echte mensen.

Wat is de impact van jouw bedrijf en hoe meet je die?

Voor mijn klant The Student Hotel hebben we dat laatst gedaan. De video (over coworking) is gedeeld op Instagram en daar zijn vervolgens metingen op los gelaten. Wat bleek, er kwamen meerdere ‘hot’ leads uit en er waren meer aanvragen naar freelance desks. Te herleiden via Social Media en dus mijn film. Dat is dan wel heel gaaf.

Afgelopen jaar ben ik naar Lesbos gegaan om voor mijn documentaireproject: Portraits of a city, korte films op te nemen. Dit project heb ik deels zelf gefinancierd en deels met de hulp van professionals. Toen ik het project online zette in oktober 2018 kreeg ik meteen reacties vanuit verschillende hoeken. Uit dit project zijn weer veel nieuwe opdrachten voort gekomen.

Wanneer is DitzTV een succes voor jou?

Op het moment dat ik hoor bij de live viewing van mijn opdrachtgever dat de film echt het gevoel van het bedrijf overbrengt. Voor mijn klant Albelli heb ik een film over de medewerkers in de fabriek gemaakt. Ze wilde het authentieke van de fabriek overbrengen, terwijl best veel geautomatiseerd is. Door van tevoren erheen te gaan en te zien waar dat ambachtelijke dan in zit, hebben we dat goed op beeld kunnen brengen. Je gelooft als kijker wat je ziet, en dat is niet gecreëerd. De CEO van Albelli zei letterlijk tijdens de viewing dat ze geraakt was door de film en trots was om voor Albelli te werken. Nou dan vind ik dat DitzTV een succes is.

 

Hoe ziet de toekomst van DitzTV er uit?

Meer internationale producties voor inspirerende bedrijven. Bedrijven die echt een impact willen maken en iets te vertellen hebben. Maar het kan ook op kleiner niveau zijn. Verder zou ik het project Portraits of a city willen uitbouwen naar meer steden en op die manier nieuws echt van de mensen laten zijn. Wat me ook nog heel gaaf lijkt is om voor de nationale tv een mooie documentaire reeks over Maxima te regisseren samen met mijn tante Reinildis van Ditzhuijzen.

 

Interview door Ingeborg van ‘t Pad Bosch. De Wereldwijven