Oprechte diversiteit in video​

  • Blog
  • July 11, 2020
Door Thalia Lacle. 3 minuten leestijd.

Gekke, rare en maar zeker ook interessante tijden zijn dit. We zien het overal, op het nieuws, op onze socials, en zelfs om ons heen. De Black Lives Matter Movement is enorm aanwezig en zet mensen hopelijk aan het denken.  In videoproductie is het ook heel belangrijk dat wij als makers kijken naar hoe we mensen met verschillende genders, kleuren en culturele achtergrond weerspiegelen in online video. Wat is de impact eigenlijk als maker? Online video’s en reclame filmpjes horen de huidige samenleving te weerspiegelen en een video zal dus aanspreekbaar horen te zijn voor elke cultuur, ongeacht de doelgroep. Na een openhartige sessie met socioloog Amrita Joerawan komen er belangrijke topics aan het licht.  Amrita staat bekend om haar focus in diversiteit en inclusiviteit en is founder en owner van Ganes, HR consultancyHet is tijd dat we ons uitspreken over deze topics en ons laten informeren.

Bewustzijn

De discussie over diversiteit kent vele gezichten en verschillende meningen.  Maar waar iedereen het over eens is, is dat wij bewust worden van wat er om ons heen gebeurd en waarom. Verschillen van mening is wat ons menselijk maakt en ons juist op weg kan helpen. Maar wat bedrijven en organisaties voor zichzelf kunnen achterhalen is: “wat weerspiegelt het bedrijf en of organisatie in deze tijd? En ook belangrijk wat wil je uitstralen als bedrijf?’’ Dit communiceer je vervolgens in video.

bron: Ganes

Er zijn bedrijven die de Black Live Matters movement openlijk omarmen en steunen door uitingen via Social Media en andere marketing kanalen zoals Twitter, Instagram en LinkedIn. LinkedIn zet in een statement: ”It represents a global call to overturn systems of inequity that have cost Black people their lives, their freedom, and their access to economic opportunity for centuries.”

Nike implementeert diversiteit en inclusiviteit al jaren (zie video hieronder). Nike uit zich niet alleen divers, de diversiteit is ook geworteld in hun bedrijfscultuur en strategie. En dat is belangrijk. Niet diverse bedrijven kunnen zich moeilijk inleven in hoe het is om gekleurd te zijn. Dit is dan ook de reden dat de marketing ideeën, dan ook nog steeds beperkt zijn, ongeacht hoe divers het ook lijkt. Verschillende opvattingen zorgen voor discussies en maken dat je gaat nadenken over bepaalde opvattingen. Alleen omdat de video die een bedrijf maakt divers is, betekend niet dat je brand dat ook is als elke head of department wit is. 

 

Video Nike

Diversiteit gaat verder dan alleen huidskleur verschil.

We vragen Amrita hoe zij over deze kwestie denkt, de kwestie gaat volgens haar namelijk ook over diversiteit in de breedste zin van het woord. Diversiteit gaat verder dan alleen huidskleur verschil maar ook geslacht, seksuele voorkeur en beperkingen. Diversiteit wordt onderverdeeld in drie dimensies met daarbij behorende aspecten van de mens. De meeste organisaties blijven ‘hangen’ in de interne dimensie. De tweede en derde dimensie (externe en organisatie aspecten) is nog te vaak niet in zicht. De combinatie van de drie dimensies maakt inclusiviteit (zie figuur hierboven).

Door deze tijden kijken wij ook meer naar wat voor video’s wij maken en of het wel echt de doelgroep aanspreekt, ongeacht wat voor afkomst je bent, of kleur je hebt. Als er een video wordt gemaakt voor commerciële doeleinden met als doelgroep mensen die van fashion houden, dan moet de reclame toch wel meerdere culturen kunnen aanspreken. 

Hoe ontwikkel je?

Heb je ooit een vrouw bier zien drinken in een bierreclame? Of een Marokkaanse man als autodealer? Waarom niet? Het gebeurt ook in ons dagelijks leven dan waarom niet in onze reclames? Het hoeft geen moeilijke kwestie te worden, het hoeft niet eens op de voorgrond. Het gaat om diversiteit in je diverse advertising. Be real!

 

Divers van buiten, en ook van binnen.

Diversiteit implementeren begint natuurlijk bij de top en als je daarin niet goed laat zien dat gekleurde mensen, vrouwen ook aan de top kunnen staan, of andere culturen niet of nauwelijks laat zien in je communicatie dan doorbreek je dat natuurlijk ook niet. 

Als filmmaker adviseert Sabine van Ditzhuijzen (DitzTV) haar klanten in deze kwestie. ‘’Sommige klanten zijn zich er gewoon echt niet van bewust omdat ze met hun eigen, vaak beperkte, blik de wereld in kijken. Ik vraag dan ook waarom zijn er alleen witte mensen in jullie communicatie? Heel vaak staan ze er helemaal niet bij stil.” Juist omdat Sabine nu ook nauw samenwerkt met een diverse groep professionals is ze dat zelf ook gaan inzien. Shima Zeroual, sales manager bij DitzTV: ”Als ik een video voorbij zie komen met alleen maar witte Nederlanders dan voel ik mij niet aangesproken. ” Veel bedrijven doen het ook al heel goed, omdat ze het hebben verweven in hun bedrijf cultuur en dan gaat het automatisch ook goed in de uitingen naar buiten toe. Klant van DitzTV: The Student Hotel is een voorbeeld daarvan. Bekijk het portfolio hier

Hoe kan jij bijdragen?

Hoe veranderen we de wereld? Luister naar anderen. Als je een standpunt niet snapt, ga er niet meteen tegenin, maar informeer jezelf eerst en behoud alle feiten voor je er een mening over vormt. Kijk eens om je heen, hoe divers is jouw wereld eigenlijk? Kijk naar bedrijven als LinkedIn, The Student Hotel en naar Nike, door een diverse poule aan mensen aan te nemen kunnen ze ook oprechte diversiteit in video en andere uitingen communiceren. Het begrijpen door het te zijn. Op deze manier zal het vanzelf geïmplementeerd worden in de uitingen van je bedrijf.