3 manieren waarop je mensen op hun gemak kan stellen voor de camera.

Door Sabine van Ditzhuijzen. 3 minuten leestijd.

Maandagochtend 10 uur. De camera staat klaar, cameraman Bas zet het licht nog even goed. Ik positioneer mezelf op een kruk naast de camera met mijn vragenlijst, aantekeningen en een kop thee. Voorafgaande aan het interview heb ik degene die ik ga interviewen, de CEO van een groot bedrijf, gegoogeld om te zien of ik iets persoonlijks over hem kon vinden. En ik heb even aan een van zijn naaste collega gevraagd of er nog iets bijzonders is aan deze meneer. ‘Hij wil nooit een koekje bij de koffie zegt ze vrolijk. Aha, deze meneer is dus aan de lijn. Op Facebook zag ik verder dat hij van zeilen houdt en een zoontje van 9 maanden heeft. Top, dit soort informatie is altijd lekker mocht het gesprek stroef verlopen. De CEO praat een beetje ongemakkelijk over hoe hij wel niet zal presteren op camera, er worden grapjes gemaakt en er valt een ongemakkelijke stilte. Dit is het moment dat ik de regie wil nemen. ‘Hoe gaat het met de kleine?’ vraag ik terloops. De man begint te stralen en vertelt vol trots over zijn zoontje. Ik zie de eerste zenuwen langzaam van zijn gezicht verdwijnen.
Hoe regisseer je iemand? Hoe stel je mensen op hun gemak voor de camera, en zorg je ervoor dat je de juiste quotes krijgt? In deze blog geef ik 3 tips.

 

''Interviews afnemen is als pannenkoeken bakken,
de eerste quotes zijn vaak niet de beste.''
Sabine van Ditzhuijzen
Regisseur

Tip 1: Begin met luchtige vragen.

Interviews afnemen is als het bakken van een pannenkoek: de eerste quotes zijn vaak niet de beste.  Als mensen bij mij voor de camera komen zie ik ze vaak op hun kwetsbaarst. De meedogenloze camera die iedere beweging vastlegt, die niet terugdeinst om elke uhh en zucht te registeren, maakt mensen gevoelig voor faalangst. Dan is het mijn taak als regisseur om mensen op hun gemak te stellen en een fijn gesprek met ze te hebben, maar daarin wel de inhoud zodanig te bewaken dat ik weet dat de editor de film zo kan monteren dat deze klopt en ook oprecht is. Ik begin daarom vaak met makkelijke behapbare vragen. De vraag ‘’wie ben je en waar zijn we?’’ is key. De geinterviewde ontspant meteen, want de vraag is makkelijk te beantwoorden. Deze vraagt zorgt er ook voor dat je altijd het eerste deel van je verhaal al hebt, namelijk: wie staat er voor je en waar zijn we? Zodat de kijker weet waar je bent.

Tip 2: Leid de geïnterviewde af.

Gedurende het interview zie ik de CEO ontspannen. Hij merkt dat we gewoon een fijn gesprek hebben, dat ik de tijd neem en dat ik, mocht het nodig zijn, de vraag nog een keer stel. Dit leg ik ook altijd even uit van tevoren. Met als reden dat we dan de beste quote kunnen kiezen. Ik besef altijd: ik doe dit al 10 jaar, maar voor sommige mensen is het de eerste keer dat ze voor de camera staan. Dingen die voor mij heel logisch zijn, horen de meeste geïnterviewden voor de eerste keer. 

Inmiddels weet ik dat er twee type mensen zijn: één die zichzelf is zowel in het dagelijkse leven als op camera en één die volledig anders gaat praten en of heel zenuwachtig wordt zodra de camera aan gaat. Het tweede type wordt onbewust heel stijf in de houding, gaat wiebelen of opeens heel intens met de ogen knipperen. Laatst had ik ook iemand voor de camera die knikte met zijn knieën, waardoor hij niet meer mooi op beeld was. Zelf heeft deze man het niet door, maar hoe kan je dan tactisch zonder ze teveel af te leiden daar iets van zeggen? Ik probeer dan of over iets totaal anders te beginnen, of ik zeg het gewoon. Meestal stellen mensen het juist op prijs als je zoiets zegt. Het geeft ze het gevoel dat je ze serieus neemt. En dat je er alles aan doet om ze op hun best op camera te zetten.

Tip 3: Gebruik de juiste tools!

Wij maken gebruik van de EyeDirect. Een tool met een spiegel die je op de camera zet. Bekijk hier de video waarin ik uitleg hoe we hiermee werken. Het komt er op neer dat je oogcontact maakt met de geïnterviewde als regisseur.

De EyeDirect is een fotografisch apparaat dat oogcontact van elk onderwerp garandeert. Door gebruik te maken van twee spiegels ontstaat er een ‘periscoop’ om de aandacht van de geïnterviewde vast te houden. Het gevolg? Men ontspant zichtbaar voor de camera en je hebt als het ware gewoon een gesprek met elkaar. Veel authentieker dus.  

Artikel geredigeerd door Nina Schuyffel. Foto’s staan los van het verhaal en de personen.