Storytelling in video, hoe maak je een verhaal?

Storytelling is er in vele vormen en maten. Het kan groots en meeslepend zijn. Maar ook klein en intiem. Je kan storytelling doen in een stuk tekst, boek of een online video. Dat laatste is mijn expertise. Maar hoe bedenk je een mooi verhaal? Waar haal ik als regisseur mijn inspiratie vandaan? Ik neem je even mee naar een moment in mijn wekelijks wandelingen in de duinen bij Katwijk.

''Als ik erachter wil komen wat ze doet zal ik het dus moeten vragen''
Sabine van Ditzhuijzen
Regisseur

Het is een prachtige ochtend. De herfst hangt in de lucht. Het is heel vroeg in de ochtend, de zon piekt net over het randje van de prachtige Katwijkse duinen. Ik wandel alleen.

Opeens zie ik daar een vrouw. Haar fiets heeft ze geparkeerd langs het pad. Ze draagt een lege tas bij zich en is bessen aan het plukken die (naar mijn idee) giftig zijn. Waarom zou ze dat doen? Net daarvoor valt het mij op dat er soort fermenterende lucht hangt. Een soort lucht van alcohol.

Als ik erachter wil komen wat ze doet zal ik het dus moeten vragen: dus vraag ik deze vrouw (van rond de 65): ‘Mag ik vragen wat u aan het doen bent?’

‘Jazeker,’ zegt ze opgewekt. ‘Ik ben deze duindoornbessen aan het plukken om sap van te maken met een sap pan, zodat ik de hele winter vitamine C binnenkrijg.’ Helemaal niet giftig dus. Grappig hoe snel je oordeelt over zo’n klein oranje besje. En vitamine C, slim van deze dame. Zeker in deze tijd. Vitamine C houdt je tenslotte gezond houdt en versterkt je immuunsysteem. Deze bes groeit hier gewoon in de duinen met grote getale en niemand die dat weet of ze plukt. Alleen deze vrouw hier. ‘Het is wel moeilijk om ze te plukken, vervolgt ze, want ze hebben akelige stekels’. Terwijl ze dit zegt probeert ze met haar schaartje de doornen te ontwijken en zichzelf niet te bezeren. Aha, daarom doen niet veel mensen het dus. 

Ik lach en zeg: ‘Maar de stekels trotseren is de opbrengst zeker waard.’ Ze knikt instemmend en gaat door met haar werkje.

Feestelijke, feloranje bessen.

Terwijl ik weg loop en de mevrouw nog een fijne dag toewens, snap ik ook waar die fermenterende lucht vandaan komt, het zijn de bessen! Dit hele stuk duin staat vol met de duindoornbes.

Wat is de duindoornbes?
De duindoornbes is een veelzijdige smaakmaker en doet het geweldig in de keuken. De oranje bessen aan de stekelige duindoornstruiken groeien vaak langs de kust. In april en mei krijgen de bessen mooie kleine, groene bloemetjes. Vanaf augustus veranderen de nietige bloemetjes ineens in feestelijke, feloranje bessen. Oogsten kan tot in de winter (bron: Delicious)

Ben nieuwsgierig en er gaat een wereld voor je open
Ik bedenk me dat als ik niet op deze vrouw was afgestapt en haar deze vraag niet had gesteld ik nooit had geweten dat hier een bes groeit die je gewoon kan eten en zelfs sap of azijn van kan maken. Doordat je mensen aanspreekt en over je eigen kwetsbaarheid en of vooroordelen heen stapt word je volgens mij een rijker mens. Mijn les? Ben nieuwsgierig naar je omgeving, naar wat er om je heen gebeurt. Verhalen zijn overal om je heen, je moet je er alleen bewust van worden en het registreren. Voor je het weet ben je weer een mooi verhaal rijker;-)

Bekijk hier de wandeling.